Naši projekti

Dobro ugođena edukacija umjetničkih pedagoga projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program. Nositelj projekta – Umjetničko društvo suvremenih učitelja iz Zagreba za svoje partnere odabralo je Glazbenu školu Bonar iz Zagreba i Muzičku školu Davorin Jenko iz Beograda. Projekt traje 12 mjeseci, od 01.01.2023. do 31.12.2023. godine, a cilj mu je educirati glazbene pedagoge kako bi modernizirali i podigli kvalitetu umjetničkog obrazovanja. U tu svrhu izradit ćemo digitalni priručnik i snimiti osam predavanja o digitalnim alatima i inovativnim metodama glazbenog poučavanja koji umjetničko obrazovanje čine atraktivnijim i primjerenijim učenicima digitalnog doba. Naglasak je na aktivnom povezivanju različitih znanja, poticanju učenika da improvizacijom dođe do određenih rezultata i time sam sebe kao umjetnika podigne na viši nivo. Metode koje ćemo razraditi osposobit će učitelje da prepoznaju individualne potrebe i posebnosti svakog učenika te pomognu u razvoju njegovog punog potencijala. Kako bi rezultate našeg projekta približili  što većem broju pedagoga izradit ćemo novu digitalnu platformu, u rujnu 2023. organizirati ćemo dva hibridna predavanja u Zagrebu i Beogradu, a u studenome trodnevni online summit. Sva predavanja i digitalni priručnik bit će dostupni na hrvatskom, engleskom i srpskom jeziku.

EuroStrings je prva europska platforma u svijetu klasične gitare koja trenutno okuplja 19 europskih gitarističkih festivala, a koja je s radom započela 2017. godine. Osnivač platforme je Glazbena škola Bonar. Kroz svoj rad, platforma pruža nevjerojatne prilike mladim gitaristima da pokažu svoje vještine na europskim i međunarodnim pozornicama. Uz naglasak na druženju, razmjeni znanja i iskustava, EuroStrings okuplja gitariste, ali i njihovu publiku, omogućava im daljnji profesionalni razvoj i ruši barijere stvarajući neponovljivo gitarističko iskustvo. Platforma razvija inovativna digitalna rješenja i nove poslovne modele međufestivalskog povezivanja, dosad nepoznatog među europskim kulturnim organizacijama. Projekt sufinancira program Kreativna Europa Europske Unije, a vodi Glazbena škola Bonar. U svom drugom ciklusu platforma proširuje svoju priču i planira okupiti gotovo 30 festivala diljem Europe uz čak 12 vanjskih partnera iz Amerike i Kine, zbog čega ovaj projekt uživa globalni status.

Zagreb Guitar Festival

Zagreb Guitar Festival jedan je od najprestižnijih festivala ovakve vrste u regiji, a redovito privlači publiku željnu odlične glazbe, klasičnih i jazz gitarista te učenike, studente i gitarističke profesore. Svake godine festival je mjesto susreta ljubitelja gitarističke glazbe svih dobnih skupina iz cijeloga svijeta, kroz međunarodno natjecanje i promociju hrvatske glazbe. Zagreb Guitar Festival također nudi priliku mladim hrvatskim glazbenicima da uče od ponajboljih gitarističkih imena na domaćem terenu. Zagreb Guitar Festival obiluje brojnim aktivnostima; dnevni program Zagreb Guitar Festivala čine masterclassovi renomiranih profesora gitare, međunarodno natjecanje gitare, stručna predavanja u suradnji sa Županijskim stručnim vijećima profesora gitare Hrvatske , orkestri gitare, izložba gitara te koncerti na otvorenim prostorima dok je večernji dio rezerviran za tematski posložene koncerte vrhunskih svjetskih glazbenika. Nakon koncerata publika se uz glazbu nastavlja družiti na ZGF after partyju na kojem nasupaju mladi lokalni hrvatski bendovi. Na ovaj način Zagreb Guitar Festival postaje platforma I skočna daska za mlade bendove.

Tko pije,
taj plaća

U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Glazbena škola Bonar sudjelovala je u projektu „Tko pije taj plaća“, kojim se željelo ukazati na poražavajuće statistike o konzumiranju alkohola kod mladih u Hrvatskoj, koji su po opijanja prvi u Europi. Kako bi osvijestili tinejdžere i njihove roditelje o ovom problemu, uz pomoć agencije Bruketa&Žinić&Grey, bend Bonar nastupio je na Supertalentu Nove TV. U samome finalu promijenili su tekst poznate pjesme Opijum, te iznenadili žiri, ali i publiku. Naposlijetku su na pozornicu donijeli veliki plakat koji kaže „Tko pije, taj plaća“ i poslali snažnu poruku. Projekt je prozvan najboljom društvenom akcijom u 2019. godini te je zaslužio IdejeX i MIXX nagradu za najoriginalniju i jedinstvenu ideju koja pomiče granice na nacionalnom nivou. 

United Children Philharmonic Orchestra

Regionalnu dječju filharmoniju (United Children Philharmonic Orchestra) osnovala je fondacija “Deca deci” u cilju razvoja glazbenog  znanja djece iz raznih država, čime se doprinosi kulturnoj razmjeni među najmlađima. Filharmoniju su sačinjavala djeca glazbenici iz Beograda, Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Skopja. Partner fondacije za Hrvatsku je Glazbena škola Bonar iz Zagreba.

Filharmonija je održala nekoliko značajnih aktivnosti: Novogodišnji koncerti 2016. i 2017. godine u Beogradu,  glazbeni kamp (orkestralne majstorske radionice) na Slokar Akademiji u Ljubljani  te nakon toga  uspješnu  ljetnu turneju sa koncertima održanim u prekrasnoj dvorani Hotela Union u Ljubljani, zatim u Zagrebu, na Gradecu u sklopu Ljetnog kina Gradec. Koncert u Zagrebu posjetila je i dogradonačelnica Grada Zagreba te djecu darovala prigodnim poklonima, a Turistička zajednica Grada Zagreba omogućila im je ručak I razgledavanje znamenitosti grada. Turneja je završila  spektakularnim koncertom na Stadionu Tašmajdan u Beogradu, u okviru Noći muzike. Koncertni prostor bio je premali da primi sve zainteresirane, tako da su sva mjesta bila popunjena sat vremena prije početka koncerta, a nekoliko tisuća zainteresiranih posjetilaca je ostalo ispred ulaza. Završni koncert u Beogradu izazvao je veliko oduševljenje više od 10 000 posjetilaca koji su putem društvenih mreža postavljali svoje dojmove i video snimke. Dirigent koncerta bio je ugledni beogradski maestro Bojan Suđić

Izdavanje knjiga

2015. godine pokrenut je projekt izdavanja knjiga za glazbene škole. U suradnji sa renomiranom profesoricom Jadrankom Poje, kao autoricom, Glazbena škola Bonar do sada je objavila 5 priručnika za solfeggio za osnovnu glazbenu školu. Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja priručnike su odobrili za korištenje te se isti koriste u nastavi solfeggia u glazbenim školama diljem Hrvatske.